SINGULARCH: Point Supreme (GR) | PLURAL (SK)

Čerstvé Ovocie a Archtung Vás srdečne pozývajú na v poradí tretiu offline prednášku a diskusiu v roku 2021. Podujatie je súčasťou projektu SINGULARCH – série neformálnych stretnutí pri mladej a kvalitnej architektúre. Prednášky a diskusie, ktoré predstavujú jedinečné postupy a projekty od lokálnych a zahraničných ateliérov – www.singularch.sk.

V stredu 10.11.2021 sa stretneme v príjemnej atmosfére v Novej Cvernovke s gréckym architektom Konstantinosom Pantazisom z ateliéru Point Supreme a svoju tvoru predstaví aj lokálne štúdio PLURAL v zložení Martin Jančok a Michal Janák.

SINGULARCH: Point Supreme (GR) | PLURAL (SK)
10. 11. 2021 / Nová Cvernovka, Račianska 78, Bratislava
19:00 | PLURAL (SK) | Martin Jančok a Michal Janák | Prezentácia
20:00 | Point Supreme | Konstantinos Pantazis (Atény, GR) | Prednáška v anglickom jazyku

Vstup voľný.

Point Supreme – http://www.pointsupreme.com

Tentokrát k nám zavítajú vynikajúci architekti z Atén, ktorí už od roku 2008 generujú veľmi špecifickú, pre mnohých známych architektov vysoko inšpiratívnu tvorbu.

Tá by sa dala opísať surealistickou konceptualitou, silnou kolážou materiálov a foriem, zmyslom pre detail a výraznou grafickou reprezentáciou ideí v ich tvorbe.

Rukopis ateliéru založeného v roku 2008 v Rotterdame a pokračujúcou v Aténach dvojicou Marianne Rentzou a Konstantinos Pantazis je výsledkom veľmi osobného a intuitívneho spôsobu práce.

Okrem ich špecifických realizácií plných detailne vybrúsenej materiálovej kombinácií majú naozaj jedinečný teoretický prístup, sú veľmi známi aj tým, že si občas zadajú samostatne určité úlohy, na ktoré odpovedajú fantastickou naratívnou formou, ktorá vo výsledku reprezentuje istú renesanciu, utópiu, alebo ideálny svet.

PLURAL – https://www.plural.sk

Pred prednáškou Point Supreme chystáme ešte niečo nové, a to pilotnú prednášku z cyklu ":references" , kde nám vždy jednotliví prizvaní lokálni architekti predstavia unikátne ponímanie všetkého, čo ich práve inšpiruje a vedie v procese tvorby.

Čo všetko zahŕňa hladina referencií ? Mimo internetom veľmi rýchlo dostupnej vizuálnej hmotnej inšpirácie generovanej z príkladných realizácií a vizualizácií, môžeme hovoriť o umení, literatúre, filmoch, udalostiach, javoch, pocitoch, priestorových ambíciách, ktoré sú pre nás nejednoznačným a pomyselným vodítkom pri tvorbe, a inokedy nevyhnutnou zberateľskou pasiou architekta, ktorá tvorbu podvedome ovplyvňuje.

Prvým z nich bude nám dôverne známy slovenský ateliér PLURAL, ktorí nám v previazanosti s ich tvorbou porozprávajú o tom, čo všetko pre nich znamená hladina referencií.

Ateliér PLURAL bol založený v roku 2009 Martinom Jančokom (*1978), v roku 2013 sa k nemu pridal Michal Janák (*1987). PLURAL navrhuje architektúru so špecifickým dôrazom na jej spoločenskú a kultúrnu relevantnosť. Architektúru vnímajú ako súčasť zdieľaného kolektívneho vedomia, ako spoločný jazyk. Jej formálny slovník prispôsobujú adresovaniu súčasných výziev a situácii. Vo svojej tvorbe sa usilujú o určitú veľkorysosť. Takú, ktorá nie je spektakulárna, či opulentná, ale štedrá a otvorená.

Vždy majú vôľu hľadať možnosti v jestvujúcom a túžbu ponechať priestor nepredvídateľnému. To vyžaduje architektúru, ktorá nemá potrebu všetko definovať a kontrolovať. Teda takú, ktorej forma presahuje jej nevyspytateľný obsah a hovorí o jasnom, zrozumiteľnom riešení pre komplexné architektonické problémy.

Organizuje Čerstvé Ovocie – www.cerstveovocie.sk v spolupárci s občianským združením Archtung – www.archtung.sk.
Sériu prednášok SINGULARCH z verejných zdrojov finančne podporil: Fond na podporu umenia | Bratislavský samosprávny kraj
Partneri: Nová Cvernovka
Mediálni partneri: Rádio_FM | Archinfo portál - architektúra, architekti, diela | CITYLIFE.SK | YIM.BA - Yes In My Bratislava
Ďakujeme za podporu: Fakulta architektúry a dizajnu STU | DAAD

Opatrenia COVID-19
Vstup na podujatie len pre plne zaočkovaných. Kontrola očkovania prebehne overením platnosti QR kódu. #bezpecne #plynulo
Vstup do interiéru je povolený iba s respirátorom.
V priestoroch sú k dispozícii bezkontaktné dezinfekcie.

Márk Mátis