SINGULARCH ONLINE: FALSE MIRROR OFFICE | Ako virtuálny svet ovplyvňuje reálnu tvorbu?

Čerstvé Ovocie a Archtung Vás srdečne pozývajú na online prednášku a diskusiu. Podujatie je súčasťou projektu SINGULARCH – série neformálnych stretnutí pri mladej a kvalitnej architektúre. Prednášky a diskusie, ktoré predstavujú jedinečné postupy a projekty od lokálnych a zahraničných ateliérov – www.singularch.sk.

Človek mieni, život mení. Pôvodný offline formát presúvame do online prostredia. V stredu 15.12.2021 sa stretneme spoza monitorov v klubovom priestore FUGA s medzinárodným ateliérom FALSE MIRROR OFFICE, ktorého tvorbu odprezentujú Andrea Anselmo a Gloria Castellini a v diskusii s Jánom Perneckým sa budeme pýtať hostí Tomáša Tholta, Jána Tótha a Matej Novotného „Ako virtuálny svet a počítačové hry ovplyvňuje reálnu tvorbu v architektúre a dizajne?“.

SINGULARCH: FALSE MIRROR OFFICE | Ako virtuálny svet ovplyvňuje reálnu tvorbu?
15.12.2021 / ONLINE / @cesrtveovocie / @archtungsk
18:30 | Ako virtuálny svet ovplyvňuje reálnu tvorbu?: Tomáš Tholt | Ján Tóth | Matej Novotný | moderuje Ján Pernecký | Diskusia
20:00 | FALSE MIRROR OFFICE | Andrea Anselmo a Gloria Castellini (Janov, IT) | Prednáška v anglickom jazyku

FALSE MIRROR OFFICE – https://falsemirroroffice.com

FALSE MIRROR OFFICE tvorí kolektív piatich architektov, ktorí majú spoločné zázemie na Polytechnickej škole v Janove, žijú v rôznych mestách, odkiaľ spolupracujú na diaľku od založenia skupiny na rôznorodých alternatívnych projektoch a výskumoch.

"Veriac, že nové vzniká len ako reakcia na existujúce, False Mirror Office sa zaoberá neustálym znovu-objavovaním minulosti ako súčasnosti, znovu-zaznamenávaním vysokej kultúry ako kultúry más a prehodnocovaním formy a funkcie."

Počas spolupráce s poprednými európskymi firmami sa zaujímajú o vybrané témy veľkého významu, od disciplinárnych architektonických a urbanistických, až po nesúvisiace záležitosti. Aj napriek ich spoločnému konsenzu v architektúre vo forme zrozumiteľného presvedčivého reprezentatívneho výsledku, ich teoretický výskum a diskusia ich naopak stavia do pozície opätovného spochybňovania a znovu kladenia si otázok.

Na SINGULARCH nám medzinárodný ateliér FALSE MIRROR OFFICE odprezentujú:

Andrea Anselmo je architekt, partner False Mirror Office a asistent / výskumník v UCLouvain. Vyštudoval architektúru na Scuola Politecnica di Genova (UNIGE) a École Nationale Supérieure d'Architecture de Versailles (ENSA-V). Bol asistentom na Scuola Politecnica di Genova (DAD - UNIGE) a pracoval na MGA v Paríži, LAVA v Berlíne, OMA a MVRDV v Rotterdame. Bol členom redakčnej rady časopisu Gale. V súčasnosti pôsobí ako asistent učiteľa architektonického dizajnu a doktorand v odbore teória a história architektúry na UCLouvain v Bruseli.

Gloria Castellini je architektka a partnerka False Mirror Office, štúdium architektúry absolvovala taktiež na Scuola Politecnica di Genova (UNIGE). Počas svojej akademickej kariéry sa zúčastnila aj medzinárodných workshopov: “Waterscapes” v Macau (CI) a San Rocco Summer School v Janove (I). V roku 2013 založila HC2M, a zároveň sa zúčastnila na medzinárodnej stáži nadácii I2A v Lugane (CH), neskôr absolvovala stáž v COBE Architects v Kodani. Od roku 2014 taktiež spolupracuje s prof. arch. Marcom Casamontim, s kt. vedie výskumné a lektorské aktivity na univerzitnom kurze architektonickej kompozície.

Viac o tvorbe: https://bit.ly/3DDjiTj

Ako virtuálny svet ovplyvňuje reálnu tvorbu?: Tomáš Tholt | Ján Tóth | Matej Novotný | moderuje Ján Pernecký

Výpočtové formy navrhovania architektúry, dizajnu a tvorba umenia sú autonómnymi disciplínami s vlastnými témami a postupmi. Jednou z dôležitých zručností je programovanie, ktoré do tvorby prináša zásadné konceptuálne zlomy a ovplyvňuje smerovanie diskurzu. S autormi tvoriacimi v digitálnych disciplínach sa budeme zhovárať o tom, ako virtuálne, digitálne, výpočtové, algoritmické a procedurálne témy prenikajú do tvorby v reálnom svete a ako architektúra, dizajn a umenia dokážu adoptovať koncepty, ktoré pred digitálnou érou neexistovali.

Matej Novotný sa venuje dátovej vizualizácii a interaktívnym aplikáciám. Je spoluzakladateľom spoločnosti VIS GRAVIS, ktorá pôsobí v oblasti vizuálnych výpočtov. Na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK vyštudoval matematiku so zameraním na počítačovú grafiku a geometriu. Publikoval výskum v oblastiach zobrazovania informácií, virtuálnej a rozšírenej reality, interaktívnej prezentácie kultúrneho dedičstva. V súčasnosti pôsobí tiež na Vysokej škole výtvarných umení, na platforme Digitálne umenia.

Ján Tóth je programátor a nezávislý herný vývojár. Venuje sa tvorbe virtuálnych svetov, experimentálnych videohier a softvérových nástrojov pre architektov a dizajnérov. Spolupracuje so štúdiom Subdigital, kde s Jánom Perneckým vytvoril dizajnové nástroje Monoceros a H.U.R.B.A.N Selector. Verí v rozmýšľanie od základných princípov a rozhodovanie sa na základe dát.

Tomáš Tholt sa vo svojej práci pohybuje medzi architektúrou, dizajnom, výpočtovým navrhovaním, umením a výskumom. Jeho tvorba je prepojená záujmom o generatívne a parametrické návrhové nástroje, digitálnu fabrikáciu, digitálne koncepty a teóriu. Spoluzaložil štúdio Subdigital, v ktorom sa venuje tvorbe v rôznych mierkach a médiách pod heslom "Materializing the digital age.".

Ján Pernecký je architekt, dizajnér a programátor pôsobiaci v globálnom kontexte. Zaoberá sa výskumom, tvorbou, použitím a učením digitálnych nástrojov autorskej tvorby. Je zástancom spoluprác v akademických a umeleckých projektoch. Spoluzaložil štúdio Subdigital, je spoluautorom softvéru Monoceros, bol spolukurátorom slovenského a českého pavilónu na La Biennale di Venezia 2012, učí na európskych univerzitách, na vlastnej výskumnej platforme rese arch a iných nezávislých platformách.

Organizuje Čerstvé Ovocie – www.cerstveovocie.sk v spolupárci s občianským združením Archtung – www.archtung.sk.
Sériu prednášok SINGULARCH z verejných zdrojov finančne podporil: Fond na podporu umenia | Bratislavský samosprávny kraj
Partneri: FUGA
Mediálni partneri: Rádio_FM | Archinfo portál - architektúra, architekti, diela | CITYLIFE.SK | YIM.BA - Yes In My Bratislava
Ďakujeme za podporu: Fakulta architektúry a dizajnu STU | DAAD

Márk Mátis