Prednáška Patrika Schumachera

Hungerburg Station, photography by © Werner Huthmacher

Hungerburg Station, photography by © Werner Huthmacher

Patrik Schumacher je vedúci londýnskeho ateliéru Zaha Hadid Architects. Spolu so Zahou Hadid zadefinovali prúd „parametrickej“ architektúry, ktorá sa pri tvorbe opiera o algoritmy reagujúce na prírodné parametre ako napríklad trajektória slnka, sila vetra, pôsobenie gravitácie alebo ľudské atribúty ako sú produktivita práce a sociálna interakcia. Analýzou terajbatov digitálnych dát sú simulované interakcie, ktorých výsledkom sú organické a zakrivené tvary charakteristické pre parametrickú architektúru.

Zaha Hadid Architects stojí za viac ako 950 projektami v 44 krajinách sveta. Medzi ich najznámejšie stavby patrí budova múzea MAXXI v Ríme, nedávno dokončený Port House v Antverpách alebo Riverside Museum v Glasgowe. V Bratislave je momentálne vo výstavbe rezidenčný komplex SKY PARK by Zaha Hadid

Do ateliéru Zaha Hadid Architects nastúpil Patrik Schumacher v roku 1988. Štúdiu architektúry a filozofie sa venoval na univerzitách v Londýne, Bonne a Stuttgarte. V roku 1996 sa podielaľ na založení výskumného laboratória dizajnu na Londýnskej škole AA - Architectural Association School of Architecture, ktorého je doteraz co-directorom. Ako hosťujúci profesor viedol ateliéry na University of Illinois v Chicagu, Columbia University, alebo na Graduate School of Design na Harvarde a pravidelne prednáša na univerzitách po celom svete.