Webdokument IKONY a premietanie filmu Štvorec vs. Kruh

Ivan Matušík by Lousy Auber

Ivan Matušík by Lousy Auber

Webdokument IKONY zachytáva osudy a tvorbu najvýznamnejších slovenských architektov druhej polovice 20. storočia. Jedná sa o príslušníkov dnes už najstaršej žijúcej generácie architektov, ktorí svojho času projektovali stavby, ktoré svojou kvalitou ďaleko presahovali slovenský kontext. 

Ako prvý bude predstavený architekt Ivan Matušík - ústredná postava filmu ŠTVOREC vs. KRUH, ktorý vznikol spoluprácou Archtungu a kreatívneho štúdia Filmaari.

Interaktívny webdokument verejnosti priblíži päť významných Matušíkových stavieb, a to pomocou dobových i súčasných fotografií, kresieb, sprievodných textov a hudby. Viaceré zo zobrazených materiálov budú verejnosti ukázané vôbec po prvýkrát.

IKONY sú portrétom architekta a ponúkajú neopakovateľnú možnosť priblížiť sa k významným slovenským architektom prostredníctvom ich vlastných výpovedí a materiálov. Zámerom dokumentu nie je vytvorenie kultu osobnosti, ale kritické zhodnotenie prínosu jednej generácie architektov pre prostredie, v ktorom žijeme.

Webdokument IKONY je projekt tímu Archtung. V spolupráci s mladými umelcami sa snažíme vytvárať multižánrové prepojenia a sprostredkovať tak architektúru širokej verejnosti.

Webdokument IKONY vznikol taktiež s finančnou podporou Nadácie Tatrabanka a Fondu pre podporu umenia.

Reklamní partneri // 
Penta Investments, Nowy Styl Group Slovenskoareaprint

Hlavní mediálni partneri // 
ARCH BOOKSČasopis ARCH

Mediálni partneri // 
ASB.skArchinfo portál - architektúra, architekti, dielaBKIS Bratislavské kultúrne a informačné strediskoBratislava YIMBYVydavateľstvo Eurostav, Radio_FM

Tešíme sa na Vás!

Novinky, Udalosti, IKONYMárk Mátis