Zimná Noc Architektúry 2018

Výstavu a oceňovanie všetkých študentských prác na Noci môžeme ponímať ako jednu veľkú architektonickú kompetíciu, preto sa zimná Noc Architektúry bude niesť v duchu diskusie o architektonických súťažiach, ktoré sú v súčasnosti jednou z najpreberanejších tém tejto oblasti. Architektonické súťaže vznikajú v rôznorodých podobách. Či už z hľadiska rozsahu, vyzývateľa, alebo vyzvanej skupiny, súťaže tvoria nepostrádateľnú súčasť formovania verejného povedomia o architektúre v širokom spektre verejnosti.

Výstavu študentských prác bude dopĺňať bohatý sprievodný program. Vo formáte 15Minútovky sa dozvieme viac o inšpiratívnych projektoch a iniciatívach, ktoré sa zaoberajú témou architektonických súťaží. Predstaví sa napríklad česká platforma Superstudio Contest, ktorá organizuje netradičnú - 24hodinovú formu súťaženia, architekt Peter Lenyi z ateliéru 2021, ktorý porozpráva o skúsenostiach a aktívnej iniciatíve v organizovaní verejných súťaží, CAMP - Centrum architektury a městského plánování predstaví vznik a fungovanie novej platformy, ktorej primárnym cieľom je prehĺbiť verejnú diskusiu o rozvoji Prahy, alebo spoločnosť Penta Real Estate, ktorej predstavitelia prezradia prístup k architektonickým súťažiam vo sfére developmentu. Na noci Architektúry sa dozvieme viac aj o študentskej organizácii EASA - European Architecture Students Assembly, ako funguje a ako sa líši od iných medzinárodných workshopov. Súčasťou programu bude aj diskusia iniciatívy pre lepšiu Bratislavu Plán Bratislava od architekta a aktivistu Matúša Valla, platforma o designe Pechtle - Mechtle, vernisáž výstavy výsledkov 1:1 workshop od Wo|V|eN, alebo aj výstava projektov Hyperloop v kotolni. 

Hlavným bodom programu Noci Architektúry bude prednáška dánskeho architektonického ateliéru COBE. Zastupovať ho bude Thomas Krarup - partner a šéf projektovej časti Kodanskej pobočky.

Ateliér COBE je progresívna a súčasná komunita architektov, ktorá sa zameriava na architektúru a dizajn od budov, cez verejný priestor až po rozsiahle urbanistické plánovanie. Architektúra, ktorú tvoria sa v rozličných mierkach snaží o čo najlepšie pochopenie kontextu práve skrz sociálnu interakciu. Týmto prístupom ateliér dosiahol úspechy skrz viaceré víťazné a oceňované projekty na národnej aj medzinárodnej úrovni.

A ako už býva tradíciou - Noc býva pre architektov nekonečná, preto bude na fakulte sprevádzaná hudobným programom mladej dvojice Vysoký Jalovec a ChichMan, neskôr sa presunie na afterpárty do centra starého mesta v priestoroch FUGA x Bukowski Bar a to v zastúpení "DJ´s battle" formátu Clash of architects v zostave VSA vs. gutgut, atmosféru následovne umocnia EMONOIZBOYZ, DJ Bobsan a Multipla selektors DJ set.

Vstupné / 4e
Hudobný program je vo Fuge. Bukowski bar bude mať voľný vstup, avšak oba priestory majú svoju kapacitu.



Noc Architektury organizuje tím Archtung s podporou Fakulty architektúry STU.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Projekt finančne podporila spoločnosť Penta Real Estate a KNAUF Bratislava. Mediálnymi partnermi podujatia sú Archinfo portál - architektúra, architekti, diela, magazín Atrium, stránka Bratislava YIMBY, časopis ERA21Radio_FM.


Tešíme sa na Vás !